26 Haziran 2012 Salı

"Mitler, hayal gücü onları canlı tutsun diye vardır." (Albert Camus)


Yunan mitolojisi, insanlığın hayal gücünün tarih başlangıcından itibaren ne kadar derin olduğunun en net görülebildiği çalışma alanlarından biridir. Tüm mitolojik karakterler ve hikayeler bir amaca hizmet eder, onlar sayesinde, insanlığın bugünkü teknolojik ve bilimsel imkanlardan uzakken dünyayı nasıl anlamlandırmaya çalıştığı gözlemlenebilir.
Mitolojik hikayelerin bir kısmı eğlenceli iken bir kısmı oldukça trajiktir. Bütün bu güldüren, düşündüren veya okuyanı üzen hikayeler bugün ve gelecek dahil insanları aynı şekilde etkilemeye devam edecektir, çünkü mitoloji evrensel bir duygu bütünlüğüne götürür insanları. Bu mitolojik karakterler sayesinde biz 21. yüzyıl insanı kendi hissettiklerimizi yüzyıllar öncesinde başkaları tarafından yaşanmış, tecrübe edilmiş buluruz.  Bu bağlamda mitoloji, modern insanın yalnız kalmadığı, onu yüzyıllar öncesine bağlayan olayların hikayeleridir.
Burada önemli mitolojik karakterler ve  başlarından geçen ilginç olaylar bulunabilir. Bu karakterlerin kimi gücüyle, kimi güzelliğiyle insana dair ne varsa bünyesinde barındırarak karşımıza çıkarlar. Başlarından geçen olaylar ise bazen acılı bir aşk hikayesiyken, bazen gücü ve kibriyle temsil edilen bir kral, veya sıradan bir insanın ufak bir hatası yüzünden yaşadığı trajik bir durum olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder