26 Haziran 2012 Salı

Yunan Mitolojisi'ndeki bazı önemli karakterler:


Proserpina- 12 önemli tanrıdan biri olan Demeter'in kızıdır. Bir gün ortadan kaybolur, Demeter her yerde onu arar. Dokuz gün boyunca Dünya’yı dolaşır, onuncu gün Güneş'e rastlar. Güneş ona Hades'in Proserpina'yı ölüler ülkesine kaçırdığını söyler. Demeter, bir gün Eleusis'e varır. Su almaya gelen kral Keleos'un kızları onu eve götürürler, orada bu kızların küçük kardeşine ölümsüzlük kazandırmak isterler, bunun için Demeter onu her gece ambrosia ile sıvar ve harlı ateşe tutar. Bir gün çocuğun annesi bu uygulamayı gördüğünde dehşete düşer, bunun üzerine Demeter şaşkınlıkla çocuğu ateşe düşürür. Anne babayı avutmak için oğulları Triptolemos'a kanatlı ejderhaların çektiği bir araba verir ve ona buğday serpe serpe dünyayı dolaşmasını emreder. Demeter, Eleusis'de kaldığı sürece toprağı verimli kılmayı reddeder ve açlık hüküm sürmeye başlar. Tanrılar insanların zor durumda olduklarını görünce Demeter'a yalvarırlar, o da kızını görme şartını öne sürer. Kızını görünce coşkuyla toprağı çiçekler ve yapraklarla kaplar, ilkbahar olur, tanrılar bayram eder bu yüzden Demeter tarımın ve yaşamın yenilenmesinin tanrıçasıdır.
























Prometheus- Titanları yenen Olimposlular uzlaşarak evreni bölüşürler. Titan İapetos'un oğlu Prometheus ölümlülerden yana olur. Tanrılarla insanların yiyeceklerinin ayrılması için bir öküz kurban eder. Kurbanı iki bölüme ayırır, bir tarafta hayvanın eti, iliği ve sakatatı vardır ancak bunların üzerine tiksinti veren bir görünümle hayvanın derisini örter; diğer yanda kalın bir yağ tabakası vardır fakat altında eti sıyrılmış kemikler bulunmaktadır. Prometheus, Zeus'dan payına düşeni seçmesini ister. Zeus görünüşe aldanarak yağlı kısımı tercih eder ancak kemiklerle karşılaşınca çok sinirlenir ve ölümlüleri cezalandırmak amacıyla eti pişirip yiyemesinler diye insanlıktan ateşi saklar. Prometheus ateş kıvılcımlarını Tanrılardan aşırır, onları bir rezene sapı içinde yeryüzüne indirir. Bunun üzerine Zeus iyice çileden çıkar ve Prometheus'u Kafkas Dağı üzerine zincirletir ve bir kartalı her gün Prometheus'un karaciğerini yemesi için görevlendirir. Bu kartalı ilerde Herkül öldürecek, Prometheus ise ölümsüzlüğe kavuşacakır. 


















Pandora- Zeus’un, Prometheus'tan sonra erkekleri cezalandırdığına, onlar için kadını, yani kötülük kaynağını(!) yarattığına inanılır. Bu kötülük kaynağı olan kadın Yunan mitolojisinde Pandora olarak bilinir. Ancak çelişkili bir şekilde, Pandora’nın ismi bütün Tanrılardan armağan anlamına gelir. Hermes, Pandora'ya hiç açmaması gereken kapalı bir küp emanet eder ve onu Prometheus'un kardeşi olan Epimetheus'a götürür. Prometheus kardeşine Zeus'tan hiçbir armağan almaması gerektiğini söylemiştir ancak Epimetheus Pandora'nın çekiciliğine karşı koyamaz! Pandora, merakına yenik düşerek küpü açar, ve içinden acılar, yorgunluklar, ağrılı hastalıklar ölüm getirirerek yeryüzüne yayılır. Küpün içinde kalan tek şey yalnızca umuttur.






















Niobe- Frigya kralı Tantalus'un kızıdır. Niobe'nin yedi kızı ve yedi oğlu vardır, çocuklarının sayıca bol olmasından dolayı tanrılara karşı böbürlenmektedir. Bunun karşılığında oğulları Apollo, kızları ise Artemis tarafından öldürülür. Niobe evlat acısı içinde yurduna döner ve Spil Dağı'nda taş kesilir. Günümüzde Manisa'da bulunan Spil Dağı’ndaki "ağlayan kaya" ya da "taş suret" denilen oluşumun Niobe’nin temsili olduğuna inanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder